Mikor kell méregteleníteni?

Mikor kell méregteleníteni?

A méregtelenítés szintjei

Fontos, hogy ha soha nem volt még élményünk a méregtelenítés területén, akkor lassan és fokozatosan kezdjünk hozzá. Ügyeljünk rá, hogy ne egyszerre szabadítsuk fel a méreganyagok raktárait, és juttassuk a vérbe a tartalmukat, mert annak komoly és igen kellemetlen tünetegyüttes lehet a vége. Ha soha nem végeztünk még méregtelenítést, érdemes kész méregtelenítő programot véghezvinni, hiszen az egy kiegyensúlyozott kúra, kiszámítható eredménnyel és sok tapasztalattal.

Ha rendszeresen szeretnénk megtisztulni, mégis mikor kell méregteleníteni? A szövetek, szervek és sejtek nagy arányú megtisztítását, évente legalább egyszer érdemes elvégezni, vannak akik a rendszeres méregtelenítés szertartásait, az évkörnek megfelelően, évente kétszer (tavasz és ősz) végzik el. Egy ilyen méregtelenítő kúra több hétig is eltart, a méreganyagok tisztulása, a regenerálódás ilyenkor végigmegy (lehetőleg egyenként) az összes érintett szerven: vesék, gyomor, belek, tüdő, vér, máj és epe, izzadságmirigyek, bőr stb.

Kisebb, szinten tartó méregtelenítő kúrákat csinálhatunk negyedévente, ilyenkor teakeverék fogyasztásával, csökkentett szilárdtáplálék-bevitellel pár nap pihenőidőt adhatunk a szervezetünknek.

Nagyon fontos ugyanakkor, hogy napi szinten a lehető legtöbb támogatást adjuk a szervezetünknek és a kiválasztó szerveknek egyaránt.

Mit tehetünk napi szinten a méregtelenítés érdekében?

Mi van, ha nem akarunk egyfolytában azzal foglalkozni, hogy mit eszünk, mit nem, miben, mi van, és mit kell külön forrásból beszereznünk? Fejben mikor kell méregteleníteni? Ha tisztán akarjuk tartani a szervezetünket, érdemes egy két dolgot átállítani az értékrendünkben, minél hamarabb, ha nem előbb…

Az első, és legfontosabb a megfelelő mennyiségű folyadék – ami elsősorban tiszta és friss víz – fogyasztása. A napi folyadék-fogyasztásba nem számít bele az édesített és szénsavas üdítők mennyisége, a tej, a kávé, és minden más ital, amelynek megemésztése vizet von el a szervezettől (ahelyett, hogy hidratálná azt).

A második legfontosabb a szabad levegő és a mozgás. A sejtek oxigénhiányos állapota erőteljesen lefokozza a növekedési és szaporodási folyamatokat, a mozgáshiány pedig rontja a vérkeringést. Mindkét jelenség nagyban hozzájárul a méreganyagok felhalmozódásához, és vica versa: napi pár perc friss levegőn megtett sétával, és fél óra mozgással (amely lehetőleg izzasztó legyen, ami tovább javítja a tisztító hatást) hathatós segítséget nyújthatunk a szervezetünkben zajló természetes méregtelenítés folyamatainak.

A következő nagyon fontos, hogy igyekezzünk minél több nyers ételt, és ezzel párhuzamosan minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztani. A nyers ételek tele vannak vitaminnal, ásványi anyagokkal és minden földi jóval, amire szükségünk van, tartalmazzák a saját megemésztésükhöz szükséges enzimeket, és ellátnak minket antioxidánsokkal. A rosttartalmuk pedig folyamatosan gondoskodik beleink tisztára söpréséről.

Feldolgozott élelmiszereknek azokat a táplálékokat hívjuk, amelyek olyan vegyi eljárásokon mentek keresztül az asztalunkra kerülés előtt, amelyek jelentősen megváltoztatták a szerkezetüket. Ilyenek pl. a finomított élelmiszerek (cukor, só, étolaj), amelyeket különféle vegyi anyagokkal kezelnek, illetve számos olyan termék, amely értéktelen melléktermékekből készül, és a feldolgozás az állagának, ízének javítását szolgálja. A feldolgozott ételekkel két nagy gond van: az egyik, hogy olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyekre nincs szüksége a szervezetünknek (vagyis tulajdonképpen méreganyagok), a másik pedig, hogy az előállítási folyamat során elpusztulnak a vitaminjaik, enzimjeik, míg a végén egy értéktelen és halott táplálékoz kapunk. Ne dőljünk be a látványnak, az ínycsiklandó tálalásnak! Igyekezzünk szennyezetlen forrású, illetve egyszerű és természetes alapanyagokból álló ételeket fogyasztani, ellenkező esetben még nagyobb figyelmet kell fordítanunk a rendszeres méregtelenítés véghezvitelére!

Amikor gond van

Alkalomszerűen is eljöhet a méregtelenítés, a böjt, illetve a diétázás ideje, amikor kellemetlen vagy ijesztő tüneteink alakulnak ki, illetve valamilyen komoly betegséget diagnosztizálnak nálunk. Ilyenkor – akármilyen jellegű is a betegség – érdemes azon elgondolkodni, hogy hogyan könnyítsünk a szervezetünk terhein, ugyanakkor ne kapkodjunk és soha nem menjünk szélsőségekbe! A betegségtől leterhelt szervezet számára túlzás lehet egy drasztikus tisztító kúra, mindig legyünk nagyon óvatosak! Betegség esetén általában szakember tudja megmondani, hogy mikor kell méregteleníteni és milyen módszert válasszunk.

Különösen, ha emésztéssel kapcsolatos panaszaink vannak – de gyakran olyan összefüggések állnak fenn, amelyekre nem is gondolnánk – a különféle speciális böjtök és kúra szerű tisztítások csodákat tehetnek (ilyen lehet például a látszólagos meddőség esetén a gluténmentes diéta).

Videók

Amit a helyes béltisztításról tudnia kell!

Clean Inside® három lépésben