Miért kell méregteleníteni?

Miért kell méregteleníteni?

A méregtelenítés célja

A méreganyagok felhalmozódását természetesen nem úgy kell elképzelni, hogy valóban mérgező vegyületek gyűlnek a szervezetünkben, hiszen akkor bajban lennénk. Arról van szó elsősorban, hogy olyan vegyületek maradnak a testünkben, amelyek fölöslegesek, nincs vagy nem is volt rájuk szükség.

A méregtelenítés legfontosabb célja az, hogy azokat a salakanyagokat, amelyeket a szervezetünk kiválasztott, segítsen eltávozni. A második legfontosabb cél, hogy segítsük a méreganyagok garmadájától megtisztulni a kiválasztó szerveket (máj, vesék, tüdő, izzadságmirigyek, bőr), míg a harmadik legfontosabb törekvés, hogy helyreállítsuk, normalizáljuk a szerveink működését.

Az összes többi dolog, ami a méregtelenítés procedúráját kíséri: az emésztési panaszok megszűnése, a bőr állapotának javulása, a jó közérzet és a kitörő energia, tulajdonképpen csak „sokadlagos” kísérői a méregtelenítés folyamatának. Vagyis ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy miért kell méregteleníteni, ne azt válaszoljuk rá, hogy mert pattanásos a bőröm, hanem azt, hogy mert különböző tünetekből észrevettem, hogy nem megfelelő módon/mértékben távoznak a szervezetemből a salakanyagok, meg kell szabadulnom a szöveteimben tárolt méreganyagok minél nagyobb részétől.

Milyen méreganyagok várnak eltávolításra?

Szerves és szervetlen anyagok a szervezetünkből (savak, pl. húgysav, oxálsav, foszforsav); a fehérje-anyagcsere termékei, aminosavak; koleszterin és zsír lerakódások; a környezetből felvett szerves és szervetlen anyagok (ólom, benzol, festék- és tartósítószerek stb.), és természetesen ürülékmaradványok a vastagbélben. Ha végiggondoljuk, hogy ezek az anyagok mit okozhatnak a szervezetünkben, már rögtön nem kell annyit magyarázni, hogy miért kell méregteleníteni.

A méregtelenítés részei és folyamata

Érdemes a méregtelenítő kúra elejére egy elmélyülési időszakot illeszteni, amikor ráhangolódunk a méregtelenítés menetére, eszközeire és hatásaira. Felkészülünk, hogy elengedjük a számunkra felesleges dolgokat és megtisztítsuk a testünket és a lelkünket azoktól az anyagoktól, amik rontják a működése hatékonyságát. Nem csak a mérgek távozását kell elősegíteni, hanem a belülről származó méreganyagok termelődését is elkerülni, illetve ellenállni a környezetből jövő szennyeződéseknek (étkezés-, öltözködés- és vásárlásbeli szemléletváltás).

A kúra első lépése olyan gyógynövények és hatóanyagok felvétele, amelyek az emésztőrendszerünket megerősítik. Ezzel elérjük, hogy a szervek nagyobb hatékonysággal működjenek, feloldják, majd elengedjék méregraktáraikat. Rögtön a kezdeteknél érdemes magasra emelni a tiszta víz fogyasztásunkat és ezt legalább a kúra végéig tartani, de még inkább végleg úgy hagyni.

A következő lépésben olyan hatóanyagokat alkalmazzunk, amelyek elősegítik a méregtelenítő hatást: fokozzák a vese kiválasztását (vízhajtók), és a gyomor- és bélműködést (gyorsítják az anyagcserét, hashajtók). A vese átmosását érdemes sok folyadék fogyasztásával támogatni, de ami a szilárd táplálékot illeti, jobb, ha nem „pótolunk”, sőt egy enyhe koplalás sokat segíthet, a méregtelenítés napjait kísérő kellemetlen tünetek elkerülésében. Ilyenkor alkalmazzuk a magas rosttartalmú tápanyagokat is, amelyek nem csak leradírozzák a belek falait, hanem gondoskodnak a megfelelő és egészséges bélmozgásról is.

A kúra során semmin sem szabad meglepődni. Sose felejtsük el, hogy azért kezdtünk méregtelenítés nehéz feladatába, mert úgy gondoltuk, hogy vannak bennünk oda nem illő dolgok, így ne csodálkozzunk, ha azok kijönnek belőlünk. Aki meglátja a távozó, szinte megkövesedett bélsarat, a kiürülő epeköveket vagy húgysav-kristályokat, élősködőket és egyéb más dolgokat, nem arra fog gondolni, hogy „miért kell méregteleníteni”, hanem, hogy „miért nem méregtelenítettem eddig”.

A méreganyagok távoztatása után – néhány hétig mindenképp – érdemes könnyű diétát tartani, amely olyan zöldségeket, magvakat és gyümölcsöket tartalmaz, amelyek a fent leírt hatásokat fejtik ki, csak már gyengédebb formában. Így elérhetjük, hogy a szövetek közé, mélyen elraktározott szennyeződéseket, a fölöslegesen tárolt zsiradék is távozzon idővel, illetve a testi sejtek is átmosódjanak. A táplálkozásunk átgondolásával, átszervezésével hosszabb távon is megőrizhetjük szervezetünk tiszta és „újjászületett” állapotát, megelőzhetjük, vagy legalábbis lassíthatjuk az újramérgeződés folyamatát.

Kiegészítő módszerek

Egy komplex méregtelenítés célzatú kúrának számos olyan összetevője is van, amely nem közvetlenül a táplálkozással kapcsolatos. A bőrünk kiválasztó képességét és méregtelenítő szerepét használja ki az izzasztás módszere. Ezt előidézhetjük szaunában, gőzben, izzasztókunyhóban vagy valamilyen sport űzése során, mindegyik egyformán hatásos és egészséges lesz – a méreganyagok az izzadsággal rendkívül hatékonyan távoznak a bőrön keresztül. A méregtelenítés, illetve a béltisztítás feladatát szolgáló kúra hatékony eszköze a masszázs. Az egész testen, de a fülön és a talpon is számos olyan pont van, amelynek stimulálásával elősegíthetjük a testi megtisztulás folyamatát. Ezek lehetnek a kiválasztó szervek pontjai, illetve olyan meridiánok, amelyek az elengedéshez kapcsolódnak. A masszázs serkenti a vérkeringést, ezzel is elősegítve a méreganyagok távozását. A finom és egészséges táplálékra való váltáson túl, a szauna és a masszázs is a kellemes oldalát jelentik a méregtelenítés élményének. Aki szereti ezeket, nem azt kérdezi, hogy miért kell méregteleníteni, hanem hogy miért is ne.

Videók

Amit a helyes béltisztításról tudnia kell!

Clean Inside® három lépésben