Béltisztítás

Mi is az a béltisztítás?

A belek tisztítása a méregtelenítés speciális ága, illetve szerves része, amelynek során a belek felületére rakódott salakanyagokat távolítjuk el. A méregtelenítés célját szolgáló kúra része lehet a vértisztítás, a májtisztítás és epefolyamatok normalizálása is. Létjogosultságát az adja, hogy az emberiség az utóbbi évszázadban egyre több olyan táplálékot fogyaszt el, amely nem természetes eredetű, így a szervezet nem mindig tud mit kezdeni vele. Sajnos erről a jelenségről – megfelelő idejű és számú tapasztalat híján – keveset tudunk, ezért a sok vita, illetve ellentmondásos vélemény, még orvosi körökben is.

Milyen lerakódások keletkezhetnek?

Az élelmiszereinkben található, elsősorban mesterséges adalékanyagok (tartósítók, állományjavítók, aromák, színezők stb.) nem járulnak hozzá a szervezet táplálásához, a legtöbb esetben nem szívódnak fel, hanem kiválasztásra kerülnek. Kezdetben ez nem okoz sok gondot, de ha a mennyiségük meghaladja a méregtelenítés folyamataiért felelős szerveink kapacitását, akkor elkezdődik a raktározás, ami – ha nincs pihenő vagy nem kap a szervezetünk valamilyen segítséget – akkor nem sok jóra vezet.

Sajnos az utóbbi időben a mesterséges anyagok felhasználása az élelmiszeriparban nem hogy csökkent volna, hanem minden mértéket meghalad, így a testünknek egyre nehezebb dolga van, ha megfelelő szinten akarja tartani a méregtelenítés folyamatait, őrizni tisztaságát, és az emésztési folyamatok egészséges és hatékony lefolyását. Egyre többet tudunk arról, hogy már nem csak adalékanyagokat találhatunk az élelmiszereinkben, hanem alapanyagokat is helyettesítenek mesterséges megoldásokkal, így például már az is köztudomású, hogy mondjuk az eper vagy csokoládétermelés távolról sem tudná biztosítani azt az alapanyag mennyiséget, amennyi a napjainkban előállított csokoládés vagy epres ételféleségekhez kellene.

A szennyeződés menete és fokozatai

Természetesen a méreganyagok felhalmozódása nem a belek nyálkahártyáján kezdődik. Ha végiggondoljuk az emésztőrendszert és az ezzel szoros kapcsolatban levő, a méregtelenítés feladatait elvégző szerveket, láthatjuk, hogy a mérgek elsődleges tárolási helye a máj, az ízületek, a kötőszövetek és csak utána következik az utolsó állomást jelentő bélrendszer, ezen belül is a salakanyagok kiválasztását végző vastagbél. Ha már itt kezdenek felhalmozódni a salakanyagok, akkor elég súlyos a helyzet.

A lerakódások rontják a belek funkcióinak hatásfokát, vagyis megakadályozzák ezeket a szerveket abban, hogy elvégezzék a feladataikat. Ennek következményei lehetnek hiányállapotok, elhízás, különféle gyulladások és érzékenységek (IBS, gluténérzékenység stb.)

Ha belegondolunk abba, hogy 2, 3, 4, 5 vagy több évtizede szennyezzük a szervezetünket, akkor nem csodálkozhatunk rajta, hogy jó ideje telítődött, és már csak a „felszínen maradásért” evickél. Már el is felejtettük, hogy milyen energikusnak, karcsúnak, rugalmasnak lenni, milyen az arcunk, ha nem szürke és kiütéses, és arra az időre se emlékszünk már, amikor nem kellett örökké a súlyfeleslegünkkel küzdenünk.

Az emésztőszervi panaszainkat a stressz, túlterheltség, rossz táplálkozási szokások vagy ne adj’ isten, az öregedés számlájára írjuk, és természetesnek vesszük, hogy itt fáj ott fáj, vagy tele vagyunk különféle kellemetlen (hányinger, hasmenés), esetleg fájdalmas (szélgörcs, bélgörcs, székrekedés) tünetekkel.

Mit adhat a belek tisztítása?

Ez a természetes folyamat önmagában fellélegzést adhat a szervezetünknek. Az ott lerakódott salakanyagok távozása elsősorban a vastagbélhez kötődő tüneteinket szüntetheti meg, de mivel újra javul a méregtelenítés hatásfoka, az egész szervezetre kihatással lehet. Tekintettel arra, hogy a vastagbélben is történik felszívódás, ha eltávolítjuk onnan a méreganyagokat, kézenfekvő, hogy a test „méreg-utánpótlása” is csökken.

A fentiek fényében a belek tisztítása során, a különféle rostoknak köszönhetően, a belek faláról eltűnnek a lerakódások, egyúttal javulnak a bélmozgások. Elmúlnak a székletürítéssel kapcsolatos panaszok (hasmenés, székrekedés, puffadás), javul a tápanyagok felszívódásának hatásfoka, aminek következtében kevesebbet eszünk és fogyás indulhat meg. A megfelelő béltisztító kúra nem hagyja figyelmen kívül a belek nyálkahártyáján élő élősködőket sem: a hatóanyagok megszüntetik a káros baktériumok, bélférgek és más paraziták optimális életkörülményeit, elpusztítják az egyedeket és gondoskodnak az eltávolításukról is.

Videók

Amit a helyes béltisztításról tudnia kell!

Clean Inside® három lépésben