Mit nevezünk méregtelenítésnek?

Mit nevezünk méregtelenítésnek?

Honnan származnak a méreganyagok?

Sajnos a méreganyagok forrása permanensen növekszik az ember környezetében. Főleg azokra jellemző ez, akik városi környezetben élnek, de sajnos azok sem „ússzák meg” a dolgot, akik vidéken élnek.

Az ipari élelmiszer-termelés, a látványos és tartós eredmények érdekében szinte mindent bevet, de sajnos szinte végtelen a beltartalommal való trükközés módjainak száma is. Nehezen követhető a szintetikus adalékanyagok, a mesterséges alapanyagok aránya, forrása, és összetétele is, nem beszélve arról, hogy ezeket a kemikáliákat még nem volt idő és mód megfigyelni, hogy milyen hatással van a hosszú távú fogyasztásuk az emberi szervezetre.

Igen erős méreganyag-forrás a növénytermesztés és az állattenyésztés, illetve természetesen ezek termékeinek fogyasztása is. A földeken alkalmazott gyomirtók, különféle permetszerek, műtrágyák és egyéb kemikáliák, az állattartásban ma már rutinként alkalmazott antibiotikumok és mesterséges tápszerek mind-mind lerakódnak a végtermékben, és fogyasztásukkal folyamatosan mérgezzük a szervezetünket.

Rengeteg méreganyag van az italainkban, és itt nem csak a szénsavas üdítőkre gondolunk, vagy a gyümölcslevekre, amelyek sose láttak gyümölcsöt, hanem a tejre és a különféle ásványi anyagokkal dúsított ásványvizekre is.

Természetesen a méreganyag nem csak az élelmiszereinkből kerülhet a szervezetünkbe. A fokozódó környezetszennyezés, amely az autóközlekedéstől az idejétmúlt fűtési rendszereken át a gyárak kéményének füstjéig, az utólag mérgezőnek bizonyult, a környezetünkben felhasznált építőanyagoktól a különféle tisztítószereken át az egészségre káros ruhafestékekig stb. terjed, senkit sem kímél, bárhogy is próbál vigyázni.

Sajnos az üzleti érdekek előbbre valóak a fogyasztók egészségénél, így az információk nehezen vagy egyáltalán nem beszerezhetőek, és kevés befolyással tudunk lenni a gyártási folyamatokra, és az anyagfelhasználásra. A legtöbb, amit tehetünk magunkért, hogy nagy figyelmet szentelünk a szervezetünkben felgyülemlő méreganyagok kipucolásának, azaz a méregtelenítés rendszeres alkalmazásának.

Mit nevezünk méregtelenítésnek, és mit neveznek mások?

A méregtelenítés napjainkban igen közszájon forgó téma, és mint ilyen, sokaknak sokféle véleménye van róla: ahány embert megkérdezünk, mindenki mást fog arról mondani, hogy mit nevezünk méregtelenítésnek. Mielőtt belevágunk egy kúra lefolytatásába, érdemes tájékozódni és olyan leírásokat követni vagy véleményeket megfogadni, amelyeket számunkra hiteles forrásból olvastunk, és megtörtént események alapján, megszerzett tapasztalatokból születtek. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy minden ember szervezete más, így a különféle beavatkozásokra, étrend- vagy életmódbeli változásokra eltérően reagálunk. Ennek szellemében mindig tartsuk fenn annak lehetőségét, hogy a mi tapasztalataink nem fognak egyezni másokéval, mindenki számára más az, hogy mit nevezünk méregtelenítésnek.

A hétköznapi felfogás szerint a méregtelenítés olyan bolti teakeverékek fogyasztását jelenti, amelyet a gyártó összeállított nekünk. A közvélekedés szerint a méregtelenítés elsősorban a fogyást szolgálja, az egészségügyi hozadéka kevésbé fontos. A hétköznapi ember szerint méregtelenítő kúra annak szükséges, aki súlyfelesleggel rendelkezik.

Az orvostársadalom nagyon megosztott a méregtelenítés vonatkozásában. Annak ellenére, hogy nem vonják kétségbe, hogy kemikalizált világban élünk, és hogy ezért óvatosnak kell lennünk, nem ismerik el azt, hogy a szervezetünkben felhalmozódó, és oda nem való vagy fölösleges anyagok méregként tudnak viselkedni, illetve tüneteket, betegségeket képesek előidézni (és így nyilván azt sem, hogy ezek eltávolításával egy más jellegű betegségben szenvedő is elindulhat a gyógyulás útján). A méregtelenítés fogalmán legfeljebb a test valódi mérgezéstől (pl. fagyálló) való megszabadítását érti.

A természetgyógyászat, a népi és hagyományokon alapuló gyógyítás a méreg – méregtelenítés kérdését számos oldalról közelíti meg. Megkülönbözteti a lelki oldalról gyűjtött „méreganyagok” csoportját, a nem megfelelő táplálékból adódó szervezeti terhelést, a nem megfelelő energiaeloszlás által okozott egyensúly-eltolódásokat (felhalmozódások és hiányok, ilyenkor a túltengő energiát kell lecsapolni). A természetgyógyászat mindig a probléma gyökerét igyekszik megkeresni, így azt kutatja, hogy miért terhelődnek le bizonyos szervek, miért nem tudják megfelelően ellátni a feladatukat, illetve hogy miért tartalékol a szervezet olyasmit, amire nincs szüksége. Attól függően, hogy milyen forrású méreganyagok kerülnek szóba, annyiféle lehet a módszer, annyiféleképpen változhat, hogy mit nevezünk méregtelenítésnek.

NaturalSwiss Blog

Idegrendszeri problémák ǀ Győzze le ginzenggel!

Az idegrendszeri problémák napjainkban egyre gyakoribbak, ám a nyugati országokban főként pszichiátriai gyógyszerekkel próbálják meg orvosolni őket. Ezeknek a szereknek azonban seregnyi mellékhatása van, továbbá a hozzászokás veszélyét is magukban rejtik. Bárkit utolérhetnek Az idegrendsz...

Inkontinencia ǀ Nem kell, hogy megkeserítse a mindennapokat

A sokszor tabutémaként kezelt inkontinencia nem önálló kórkép, hiszen a kiváltó okok hátterében sokféle rendellenesség állhat. Az okok felderítése után sikeresen kezelhető, és nem rontja tovább az életminőséget. Mire érdemes gyanakodni? Az inkontinencia - akaratlan vizeletvesztés- felméré...

Inulinnal a gyógyulásért ǀ Regenerálja a bélflórát

Az inulin egyre közkedveltebb, hiszen ez a vízben oldható, emészthetetlen növényi rost nem csak cukorpótlóként használható, hanem az emésztőrendszert is jótékonyan támogatja. Erőteljes bélflóra regeneráló hatása van, ezért a szervezet védekezőképességét is pozitívan befolyásolja. Nem elérhet...

Videók

Méregtelenítő és Béltisztító program

Clean Inside® három lépésben