Méregtelenítés

A test belső megtisztulása a különböző kultúrákban

A test szerveinek és nedveinek tisztán tartása azokban a kultúrákban volt fontos, ahol amúgy is sokat törődtek az egészséggel. Azokban az államokban, ahonnan a meditáció gyökerei származnak, vagy a testmozgás kultúrája terjedt el, illetve ahonnan a természetes, elsősorban növényi hatóanyagok alkalmazását olyan magas fokra fejlesztették, hogy évezredekig is tartósítani tudtak vele: India, Egyiptom és Görögország.

Már a világ legrégebben létező és azóta is használt egészségügyi és gyógyító rendszerének, az Ayurvédának is van olyan teljes körű módszere, amely a szervezetünkben a méregtelenítés, béltisztítás, megtisztulás folyamatait szolgálja. Az anyagcsere-zavarok megszüntetését szolgáló kúra több részből állt, ilyen volt a diéta, masszázs, hashajtás, hánytatás, beöntések, izzadás. Ezeket a hatásokat különféle gyógynövényekkel érték el. A Panchakarmának nevezett béltisztítás nem csak az emésztéssel kapcsolatos tünetek megszüntetését szolgálta, hanem rendszeresen alkalmazták egyéb súlyos betegségek kiegészítő terápiájaként is. Például a nyálkatermelés fokozódása az ayurvéda szerint a gyulladásos folyamatokat előidéző Kapha felhalmozódása, amelytől hánytató kúra révén lehet megszabadulni.

Az ókori Egyiptomban a beöntést javasolták, ha láz uralta a testet, vagy a „nyálka”, mint tünet állt fenn (a nyálkahártya túltermelése egyébként tipikus elmérgeződési tünet).

Az ókori Görögország az ayurvédához hasonlóan fontosnak tartotta a testnedvek tisztán tartását. A vért érvágással frissítették, a béltisztítás pedig gyógynövények hatóanyagaival elért hashajtó kúra alkalmazásával történt. A beöntés is nagy szerepet játszott a méregtelenítés folyamatában.

A méregtelenítés módjai

Ahogy láttuk, a különféle kultúrák számos lépését ismerték annak a folyamatnak, amelynek során a szervezet képes megszabadulni a számára fölösleges anyagoktól. Az anyagcsere felpörgetése (hashajtás), a böjtölés és a hánytatás előidézése, a beöntés, mint a vastagbél megtisztításának módszere, a méregtelenítés munkájáért felelős szervek működését elősegítő masszázsok, a sós fürdők és lábfürdők, az izzasztás (szauna, izzasztókunyhó, gőzfürdő), a béltisztítás gyógynövényekkel, rostanyagokkal, mind-mind része jelenkorunk repertoárjának is.

A böjt a vallások része

A böjt, azaz az ételek bizonyos csoportjától, vagy a szilárd tápláléktól való tartózkodás szintén ősi dolog, amelyet az ember természeti énje hordoz. Ha megfigyeljük az állatvilágot, ha valamilyen testi problémájuk van, abbahagyják a táplálkozást, akár napokig képesek koplalni, elősegítve ezzel a béltisztítás folyamatát, ami a szervezetük regenerálódásához vezet.

Az ember világában is két célja van a böjtnek: az egyik az emésztőrendszer (és ezáltal az egész szervezet) megtisztítása, könnyebbséghez, lélegzethez juttatása, regenerálása, a másik pedig a lélek emelkedettségének útja a koplaláson át.

A böjtnek több fajtája is lehet. Az egyik, amikor bizonyos táplálékokat kiiktatunk az étrendünkből (kúra szerűen vagy véglegesen), a másik, amikor fokozatosan elhagyjuk a szilárd táplálékok fogyasztását, ezt tartjuk 1, 3 vagy több, de páratlan számú napig, majd fokozatosan újra kezdjük a fogyasztásukat.

Azzal együtt, hogy az ősi népi gyógymódok között is szerepel a koplalás, a különféle vallási és egyházi ünnepeket megelőzően is mindig szerepet kapnak hosszabb-rövidebb böjtidőszakok, amelyek ahhoz segítik hozzá a híveket, hogy nyitottabbak legyenek a szellemi táplálékra. A böjt két feladata (a testünk állapotának javítása és a lelkiállapot emelése) természetesen összefügg. Minél jobb, természetesebb állapotban van a test, minél kevesebb méreganyag akadályozza a szervek helyes és hatékony működését, annál jobb a közérzet, és annál nyitottabb az ember a lelki és szellemi táplálék befogadására.

Több kultúra nem csak a vallási ünnepekhez, hanem a természetben nyomon követhető évkörhöz, illetve különféle időszakokhoz is kapcsolja a böjtöket, amikor a világban érezhető rezgések és folyamatok erőteljesen támogathatják a megtisztulás törekvéseit, a testi lelki salakanyagoktól és sallangoktól való megszabadulást. Ilyenek a fogyó hold időszakai, az átmeneti évszakok, mint az ősz és a tavasz, illetve a karácsony és a húsvét előtti böjt-időszak.

NaturalSwiss Blog

Méregtelenítés jógával – Testi-lelki megújulás

Ha a méregtelenítés szóba kerül, sokan léböjtre, tisztító hatású ételekre, esetleg táplálékkiegészítők és gyógyteák fogyasztására gondolnak. Vannak azonban olyan testmozgások, illetve mozdulatok, amelyek nemcsak az izmokra, hanem a belső szervekre is hatnak, és lelki szinten is befolyásolják a ...

Méregtelenítő árpafű - Megtisztít és feltölt energiával

Az egészséges életmód követőinek számára biztos nem ismeretlen az árpafű, azzal viszont nem mindannyian vannak tisztában, hogy ez a szuperélelmiszer sokkal több annál, mint egy egészségvédő növény. Azon kívül, hogy valódi tárháza az antioxidánsoknak, segít abban, hogy szervezetünk megszabaduljo...

Körte: kulcs a méregtelenítéshez?

Édes, lédús és valóságos gyógyszer. Nyugodtan egyen annyi körtét, amennyit csak tud: amellett, hogy tisztít, szervezetünk számára valóságos csoda, hiszen méregtelenítésre  és salaktalanításra is kiváló! Az alacsony kalóriatartalmú, de magas tápértékű gyümölcsöt már Homérosz is az Istenek elede...

Videók

Méregtelenítő és Béltisztító program

Clean Inside® három lépésben