Méregtelenítés

A test belső megtisztulása a különböző kultúrákban

A test szerveinek és nedveinek tisztán tartása azokban a kultúrákban volt fontos, ahol amúgy is sokat törődtek az egészséggel. Azokban az államokban, ahonnan a meditáció gyökerei származnak, vagy a testmozgás kultúrája terjedt el, illetve ahonnan a természetes, elsősorban növényi hatóanyagok alkalmazását olyan magas fokra fejlesztették, hogy évezredekig is tartósítani tudtak vele: India, Egyiptom és Görögország.

Már a világ legrégebben létező és azóta is használt egészségügyi és gyógyító rendszerének, az Ayurvédának is van olyan teljes körű módszere, amely a szervezetünkben a méregtelenítés, béltisztítás, megtisztulás folyamatait szolgálja. Az anyagcsere-zavarok megszüntetését szolgáló kúra több részből állt, ilyen volt a diéta, masszázs, hashajtás, hánytatás, beöntések, izzadás. Ezeket a hatásokat különféle gyógynövényekkel érték el. A Panchakarmának nevezett béltisztítás nem csak az emésztéssel kapcsolatos tünetek megszüntetését szolgálta, hanem rendszeresen alkalmazták egyéb súlyos betegségek kiegészítő terápiájaként is. Például a nyálkatermelés fokozódása az ayurvéda szerint a gyulladásos folyamatokat előidéző Kapha felhalmozódása, amelytől hánytató kúra révén lehet megszabadulni.

Az ókori Egyiptomban a beöntést javasolták, ha láz uralta a testet, vagy a „nyálka”, mint tünet állt fenn (a nyálkahártya túltermelése egyébként tipikus elmérgeződési tünet).

Az ókori Görögország az ayurvédához hasonlóan fontosnak tartotta a testnedvek tisztán tartását. A vért érvágással frissítették, a béltisztítás pedig gyógynövények hatóanyagaival elért hashajtó kúra alkalmazásával történt. A beöntés is nagy szerepet játszott a méregtelenítés folyamatában.

A méregtelenítés módjai

Ahogy láttuk, a különféle kultúrák számos lépését ismerték annak a folyamatnak, amelynek során a szervezet képes megszabadulni a számára fölösleges anyagoktól. Az anyagcsere felpörgetése (hashajtás), a böjtölés és a hánytatás előidézése, a beöntés, mint a vastagbél megtisztításának módszere, a méregtelenítés munkájáért felelős szervek működését elősegítő masszázsok, a sós fürdők és lábfürdők, az izzasztás (szauna, izzasztókunyhó, gőzfürdő), a béltisztítás gyógynövényekkel, rostanyagokkal, mind-mind része jelenkorunk repertoárjának is.

A böjt a vallások része

A böjt, azaz az ételek bizonyos csoportjától, vagy a szilárd tápláléktól való tartózkodás szintén ősi dolog, amelyet az ember természeti énje hordoz. Ha megfigyeljük az állatvilágot, ha valamilyen testi problémájuk van, abbahagyják a táplálkozást, akár napokig képesek koplalni, elősegítve ezzel a béltisztítás folyamatát, ami a szervezetük regenerálódásához vezet.

Az ember világában is két célja van a böjtnek: az egyik az emésztőrendszer (és ezáltal az egész szervezet) megtisztítása, könnyebbséghez, lélegzethez juttatása, regenerálása, a másik pedig a lélek emelkedettségének útja a koplaláson át.

A böjtnek több fajtája is lehet. Az egyik, amikor bizonyos táplálékokat kiiktatunk az étrendünkből (kúra szerűen vagy véglegesen), a másik, amikor fokozatosan elhagyjuk a szilárd táplálékok fogyasztását, ezt tartjuk 1, 3 vagy több, de páratlan számú napig, majd fokozatosan újra kezdjük a fogyasztásukat.

Azzal együtt, hogy az ősi népi gyógymódok között is szerepel a koplalás, a különféle vallási és egyházi ünnepeket megelőzően is mindig szerepet kapnak hosszabb-rövidebb böjtidőszakok, amelyek ahhoz segítik hozzá a híveket, hogy nyitottabbak legyenek a szellemi táplálékra. A böjt két feladata (a testünk állapotának javítása és a lelkiállapot emelése) természetesen összefügg. Minél jobb, természetesebb állapotban van a test, minél kevesebb méreganyag akadályozza a szervek helyes és hatékony működését, annál jobb a közérzet, és annál nyitottabb az ember a lelki és szellemi táplálék befogadására.

Több kultúra nem csak a vallási ünnepekhez, hanem a természetben nyomon követhető évkörhöz, illetve különféle időszakokhoz is kapcsolja a böjtöket, amikor a világban érezhető rezgések és folyamatok erőteljesen támogathatják a megtisztulás törekvéseit, a testi lelki salakanyagoktól és sallangoktól való megszabadulást. Ilyenek a fogyó hold időszakai, az átmeneti évszakok, mint az ősz és a tavasz, illetve a karácsony és a húsvét előtti böjt-időszak.

NaturalSwiss Blog

Ránctalan bőr: együk magunkat szépre!

A ránctalan bőr elérésére számtalan praktika létezik, sokan a különféle krémekre és a plasztikai sebész szikéjére esküsznek, pedig helyes táplálkozással sokkal egyszerűbben és jóval olcsóbban járulhatunk hozzá a sikerhez. Lássuk, melyek azok az élelmiszerek, amelyek beiktatása kimondottan ajánl...

Körömelváltozások: jobb, ha kivizsgáltatjuk az okát!

Körömelváltozások a közhiedelemmel ellentétben nemcsak környezeti ártalmak miatt alakulhatnak ki, hétterében akár szervi probléma is állhat. Éppen ezért soha ne vegyük félvállról a problémát, inkább törekedjünk a kiváltó okok felderítésére. Ehhez természetesen kérjük szakember segítségét, az ön...

Szívvédő paprika – Méregtelenít és megnyugtat

A paprika enyhíti a stresszt, védi a szívet, és óvja szemünk egészségét. De a jó tulajdonságok sora itt még nem ért véget, ezért érdemes minél többet enni belőle. A paprikát több mint 900 évvel ezelőtt kezdték termeszteni Dél-és Közép-Amerikában, a spanyol felfedezőknek köszönhetően jutott e...

Videók

Méregtelenítő és Béltisztító program

Clean Inside® három lépésben